Una de les meves passions és el Patí català. M'agrada el silenci de navegar a vela, a tocar el mar. Sobretot a les tardes, d'estiu, quan el soroll de la costa: el garbuix dels jocs de platja, el tren del Maresme i els cotxes, arriba llunyà.

2005/06/06

L'adiministració i el programari lliure

Quan parlem de l'adiministració i el programari lliure sovint ens centrem en el escriptori. És a dir a no usar windows+office, sinó linux+open office.
En l'administració però s'usa molt més programari. Aquest programari són totes les aplicacions i processos interns, pàgines web...
Durant els anys 80 les administracions desenvolupaven internament aquest programari, això les obligava a tenir un exèrcit de programadors i informàtics en nòmina. A la dècada dels 90 varen decidir externalitzar aquest desnvolupament o bé compar paquests fets
Aquest sofware està produit per unes quantes companyies que es dediquen a fer i adaptar programari per administracions i per empreses.
Així cada ajuntament paga una llicència que no és el cost total, i li surt més barat que haver de desenvolupar el software ell solet.
Ara bé però us imagineu que cada sucursal d'un banc o caixa pagués el sofware que utilitza i fes un concurs independent de la resta de sucursals? Eh que no?
Doncs això és el que fa l'administració: Cada ajuntament paga per el mateix sofware (la llicència) que l'ajuntament del costat, i al final entre TOTS els ajuntaments quantes vegades han pagat tot el sofware senser?
NO podrien els ajuntaments, posar-se d'acord, per exemple a través de LOCALRED i fer i adaptar entre tots (ja sigui de 0 a partir de programari lliure aquelles aplicacions que necessiten?
I si ho fan, quants diners ens estalviem els ciutadants en conjunt.
I pot pasar que ajuntaments d'altres llocs també el vulguin usar (gratis, clar) però hauran de fer canvis, i qui els farà? doncs els professionals que l'han desenvolupat, i aquests estaran en el lloc on primer es desenvolupi, i si és aquí millor que Alemanya, no?
Mieru extremadura l'avantatge que ens porta, no si val a adormir-se. Cal abandonar el model de regnes de taifas on cada administració desenvolupa i fa de forma indepenent. Però qui diu ajuntaments també hi pot dir: Escoles, universitats, diputacions...... quantes vegades hem pagat el mateix? quantes universitats públiques han pagat o comprat un programari per fer la matrícula, per tenir un campus virtual?
No guanyaria la administració en interoperabilitat entre estaments i iguals?

Un exemple: WEBGIPAL, busqueu-lo a Google... més de 220 ajuntaments la tenen... Quan han pagat entre tots ells? Si s'haguessin posat d'acord no haguessin pogut obtenir el mateix, potser mes barat i tot? I a més ser propietaris del codi: per tant no estar ara lligats a la empresa que els ho ven? encara que sigui d'aquí. Fixeu-vos que ara aquesta empresa els pot demanar cada any una mica menys del que val refer-ho tot a canvi de mantenir el sistema, com que és més barat pagar un manteniment car que fer-ho nou, doncs... cada any... a pagar. I si vols canviar? doncs a començar de zero.

Es cert que compartir vol dir renunciar una mica al poder de decisió. Però potser cal fer-ho en benefici dels ciutadants.

Agregar a marcadores favoritos: